Το μήνυμα ότι η Δυτική Μακεδονία μετασχηματίζεται σήμερα πιο γρήγορα και αποτελεσματικά από κάθε άλλη Περιφέρεια της χώρας και κάνει ένα μεγάλο βήμα στο μέλλον με πυξίδα το σχέδιο δίκαιης μετάβασης, έστειλε ο Πρωθυπουργός της χώρας Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του από τη ΖΕΠ παρουσία υπουργών της Κυβέρνησης, Βουλευτών, του Περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας Γεώργιου Κασαπίδη, Δημάρχων, Χωρικών και Θεματικών Αντιπεριφερειαρχών, πανεπιστημιακών και ανθρώπων των παραγωγικών τάξεων.
Ο πρωθυπουργός, κατά την ομιλία του στην παρουσίαση του αναπτυξιακού προγράμματος για την περιοχή, το οποίο περιλαμβάνει περισσότερα από 380 έργα, συνολικού ύψους τεσσάρων δισ. ευρώ για τη Δυτική Μακεδονία του 2030, ανέφερε ότι: «η Δυτική Μακεδονία θα είναι πρωταγωνίστρια και στην επόμενη φάση της ενεργειακής μετάβασης».
Παράλληλα, επέστησε την προσοχή πως: «όποια υποδομή φυσικού αερίου δρομολογείται και χρηματοδοτείται σήμερα θα πρέπει να είναι έτοιμη να υποδεχτεί αύριο το υδρογόνο που είναι το καύσιμο του μέλλοντος, στο οποίο η Δυτική Μακεδονία θα παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο».
Ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην προσπάθεια της Περιφερειακής Αρχής και συγκεκριμένα του Περιφερειάρχη, Γεώργιου Κασαπίδη, για τον σχεδιασμό και την ολοκλήρωση των έργων, δίνοντας έμφαση στη δημιουργία ποιοτικών θέσεων εργασίας.
«Η Δυτική Μακεδονία θα πρωταγωνιστήσει τα επόμενα χρόνια σε όλους τους τομείς», επισήμανε ο Πρωθυπουργός καθώς η κυβέρνηση σε συνεργασία με την Περιφερειακή Αρχή, αφουγκραζόμενη την κοινωνία της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας να βγει από την απομόνωση της μεταλιγνιτικής εποχής, υλοποιεί κρίσιμα έργα υποδομών, όπως η σήραγγα της Κλεισούρας, ο αυτοκινητόδρομος Ε65, που σπάει το κλίμα της απομόνωσης, η επαναλειτουργία της Σχολής Δοκίμων Αστυφυλάκων στα Γρεβενά και η ανέγερση της νέας πτέρυγας του Νοσοκομείου Κοζάνης, 100 νέων κλινών, που θα αλλάξει το χάρτη της υγείας στην Π.Ε. Κοζάνης.
Ξεχωριστή έμφαση στον πρωτογενή τομέα σηματοδοτεί και η εγκεκριμένη χρηματοδότηση αρδευτικών έργων, όπως το αρδευτικό της Βόρειας Ζώνης Πολυφύτου και η επανεκκίνηση του φράγματος Νεστορίου στην Π.Ε. Καστοριάς που καθιστούν τη Δυτική Μακεδονία την περιοχή με το μεγαλύτερο αρδευτικό δίκτυο ανά αγροτική εκμετάλλευση στην Ελλάδα.
Αιχμή του δόρατος στην προσπάθεια της Δυτικής Μακεδονίας να αλλάξει το παραγωγικό της μοντέλο και να αποτελέσει πρότυπο ευρωπαϊκής Περιφέρειας αποτελεί το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας που σύντομα θα το πλαισιώσουν και άλλες υποδομές όπως νέες σύγχρονες φοιτητικές εστίες 750 νέων φοιτητικών κλινών, ένα κέντρο καινοτομίας και ένα πράσινο data center, με τον Πρωθυπουργό να τονίζει κατά τον χαιρετισμό του στην τελετή εγκαινίων της νέας πανεπιστημιούπολης: «Επιτέλους, η Δυτική Μακεδονία αποκτά το Πανεπιστήμιο που της αξίζει».