Δημιουργούμε τις υποδομές για την έγκαιρη ανίχνευση των ασθενειών των ζώων που μπορούν να αποτρέψουν πιθανές πανδημίες

Ολοκληρώθηκε με χρήσιμα συμπεράσματα η ενημερωτική συνάντηση που διοργάνωσε η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Κτηνιατρικών Ερευνών του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ που υλοποιεί το πρόγραμμα: «Ζωοανθρωπονόσοι στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας. Προσέγγιση ενιαίας υγείας», την Τετάρτη 10 Μαΐου 2023, στο αμφιθέατρο Κωνσταντίνος Καραμανλής στη ΖΕΠ, παρουσία του Περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας Γιώργου Κασαπίδη.

Στην ενημερωτική συνάντηση συμμετείχαν η Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Κοζάνης, Κατερίνα Δαδαμόγια, ο Αντιπεριφερειάρχης Ανάδειξης Πολιτιστικής Κληρονομιάς και Απασχόλησης, Γιώργος Βαβλιάρας, ο Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης, Λάμπρος Χατζηζήσης, ο Αντιπεριφερειάρχης Οικονομικών και Διοίκησης, Μενέλαος Μακρυγιάννης, επιστήμονες του Ινστιτούτου Κτηνιατρικών Ερευνών του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ, υπηρεσιακοί παράγοντες, εκπρόσωποι των παραγωγικών τάξεων της περιοχής και κτηνοτρόφοι. Κεντρικά θέματα της ενημερωτικής συνάντησης ήταν οι μαστίτιδες των ζώων, η ποιότητα του γάλακτος, η βρουκέλλωση, ο εχινόκοκκος και τα νοσήματα που μεταδίδονται από αρθρόποδα.
«Η έγκαιρη ανίχνευση των ασθενειών των ζώων και του ανθρώπου μπορεί να αποτρέψει πιθανές επιδημίες και πανδημίες», σημείωσε από το βήμα της εκδήλωσης ο Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας, Γεώργιος Κασαπίδης, σημειώνοντας χαρακτηριστικά: «Μπορούμε να εφαρμόζουμε γρήγορα μέτρα ελέγχου από την ικανότητα που έχει ο κάθε φορέας να εντοπίζει έγκαιρα τους κινδύνους. Επενδύουμε στον πρωτογενή τομέα και σε συνεργασία με όλους τους παραγωγικούς φορείς της Περιφέρειας αναδεικνύουμε τις δυνατότητες και τις προοπτικές που έχει ο τόπος μας, ενισχύοντας παράλληλα με τις δράσεις μας την οικονομία της περιοχής με έργα υποδομών και ανάπτυξης».
Παράλληλα η ενημερωτική ημερίδα κρίθηκε ιδιαιτέρως σημαντική καθώς συζητήθηκε και η διαδικασία των δειγματοληψιών από τις κτηνοτροφικές μονάδες και τα τυροκομεία, στο πλαίσιο του προγράμματος, από κτηνίατρο που απασχολείται αποκλειστικά στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας.
Στόχος της ενημερωτικής συνάντησης ήταν να δοθούν λύσεις σε χρόνια προβλήματα των κτηνοτρόφων, βελτιώνοντας το εισόδημά τους και την ποιότητα των παραγόμενων προϊόντων.Νεότερη Παλαιότερη