Συνάντηση με ιδιοκτήτες Μηχανουργείων άξονα Κοζάνης - Φλώρινας

 

Συνάντηση του Περιφερειάρχη Γιώργου Κασαπίδη με τους ιδιοκτήτες μηχανουργείων του άξονα Κοζάνης – Φλώρινας πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 20-06-2023 στο Κτήριο της Περιφέρειας στην ΖΕΠ έπειτα από πρόσκληση του Περιφερειάρχη για μία ενημερωτική πρώτη συνάντηση σχετικά με την πρόταση «Σχέδιο Δράσης επιχειρησιακού μετασχηματισμού των Μηχανουργείων του ενεργειακού άξονα της Δυτικής Μακεδονίας» που κατέθεσε ως Πρόεδρος της Εδαφικής Επιτροπής στη 2η συνεδρίαση της που πραγματοποιήθηκε στις 12-06-2023 παρουσία του κ. Carsten Rasmussen επικεφαλής του τμήματος  Ελλάδος- Κύπρου της Γενικής Διεύθυνσης Περιφερειακής Αστικής Πολιτικής (DG REGIO) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, του κ. Πελοπίδα Καλλίρη Διοικητή της ΕΥΔΑΜ και φορέων της περιοχής.

Η πρόταση έχει σκοπό τη δρομολόγηση άμεσων συνθηκών Επιχειρησιακού Μετασχηματισμού για το σύνολο των Μηχανουργείων της περιοχής, που δεν είναι ζήτημα επιλογής αλλά αναγκαία συνθήκη επιβίωσής τους και πρόκειται να υλοποιηθεί σε 4 διακριτά πακέτα εργασίας ως ακολούθως:

1. Αποτύπωση της υπάρχουσας κατάστασης και των συνθηκών εκκίνησης

2. Καταγραφή και αξιολόγηση του τεχνολογικού χάσματος και του κενού δεξιοτήτων

3. Εκπόνηση Σχεδίου Δράσης

4. Διάχυση-επικοινωνία και αξιοποίηση των αποτελεσμάτων του έργου

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης ο Περιφερειάρχης αναφέρθηκε στο αναπτυξιακό γίγνεσθαι της περιοχής για:

• τις εταιρείες και ομίλους που ξεκίνησαν την εγκατάστασή τους στην Περιφέρειά μας

• τα επιχειρηματικά πάρκα που θα φιλοξενήσουν τους επενδυτές

• τις χρηματοδοτήσεις του Προγράμματος Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης και την μόχλευση περίπου 5 δις λόγω του προγράμματος

• τις ευρωπαϊκές και διεθνείς εμπειρίες ανάλογων δραστηριοτήτων

• το πρόγραμμα κατάρτισης και εξειδίκευσης του ανθρώπινου δυναμικού

• τη δημιουργία ενός cluster μηχανουργείων με όλα τα μοναδικά πλεονεκτήματα που θα προσδώσει στους επιχειρηματίες

Δόθηκαν διευκρινιστικές απαντήσεις στα ερωτήματα των παρευρισκόμενων και ζητήθηκαν οι απόψεις τους επί της πρότασης, ενώ προβλέπεται το πρώτο δεκαήμερο του Ιουλίου να ξεκινήσει μια πρώτη χαρτογράφηση των Μηχανουργείων του ενεργειακού άξονα της Δυτικής Μακεδονίας με τη βοήθεια ερωτηματολογίου και στοχευμένων επισκέψεων στις εγκαταστάσεις σε πρώτη φάση για όσους συμμετείχαν στην συνάντηση. 

Στην συνάντηση παρευρέθηκαν και οι κ.κ. Γρηγόρης Τσιούμαρης Αντιπεριφερειάχης Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης και Γιώργος Βαβλιάρας ως αρμόδιος θεμάτων απασχόλησης και γνώστης του επιχειρείν από την προηγούμενη αρμοδιότητά του.

Για οποιαδήποτε πληροφορία οι ενδιαφερόμενοι ιδιοκτήτες μηχανουργείων (που δεν μπόρεσαν να παρευρεθούν στην συνάντηση) μπορούν να επικοινωνήσουν με το γραφείο Αντιπεριφερειάρχη Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης στο τηλέφωνο: 24633-52473.

Νεότερη Παλαιότερη