Αστρονομικό Πάρκο Όρλιακα - Σε τροχιά υλοποίησης η μελέτη | Σε πλήρη εξέλιξη το έργο

 


Ευρείας κλίμακας σύσκεψη εκπροσώπων όλων των αρμόδιων φορέων για τη δημιουργία του Εκπαιδευτικού Αστρονομικού Πάρκου στον Όρλιακα, παρουσία του Περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας Γεώργιου Κασαπίδη, πραγματοποιήθηκε χθες, Παρασκευή 7 Ιουλίου 2023, στα Γρεβενά.

Το "παρών" στη σύσκεψη εδωσαν ο Αντιπεριφερειάρχης της Π.Ε Γρεβενών Αθανάσιος Φωλίνας, ο  Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης, Λάμπρος Χατζηζήσης, ο Δημάρχος Γρεβενών, Γιώργος Δασταμάνης, ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας Θεόδωρος Θεοδουλίδης, εκπρόσωποι της Διαχειριστικής της ΠΔΜ και ειδικοί από όλους τους ανωτέρω φορείς, αλλά και ο Πρόεδρος του Συλλόγου Φίλων του Αστρονομικού Πάρκου (ΣΦΕΑΠΟ), κ. Νούτσος, καθώς και μέλη του ΔΣ του Συλλόγου, θέτοντας επί τάπητος όλα τα θεσμικά και τεχνικά ζητήματα που αφορούν στην υλοποίηση του σημαντικού αυτού έργου.

Η δημιουργία του Πάρκου αποτελεί μια χρόνια διεκδίκηση της γρεβενιώτικης κοινωνίας, αλλά και μια προσωπική δέσμευση του Περιφερειάρχη. Μια πρωτοβουλία με στόχο την εγκαθίδρυση εκπαιδευτικής δομής επί του όρους Όρλιακα Γρεβενών, ενταγμένης στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας, που θα εξυπηρετεί ερευνητικές ανάγκες του ίδιου, αλλά και άλλων Πανεπιστημίων της χώρας. Επίσης, στοχεύει στη διάδοση εν γένει της Αστρονομίας, σε κάθε επίπεδο εκπαίδευσης.

Προβλέπεται, μεταξύ άλλων, η κατασκευή των ακόλουθων δομών:

  • Εκπαιδευτικό κέντρο
  • Παρατηρητήριο μεγάλου τηλεσκοπίου
  • Πολυλειτουργικό κτίριο
  • Κτίριο εξυπηρετήσεων
  • Παρατηρητήριο τηλεσκοπίου επισκόπησης
  • Κτίριο Η/Μ

Το έργο τμηματοποιείται σε 2 φάσεις, με 10 ενότητες/υποέργα, και συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση, μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος “Δυτική Μακεδονία 2014-2020”, του Άξονα Προτεραιότητας “Επένδυση στην εκπαίδευση, την κατάρτιση και την επαγγελματική για την απόκτηση δεξιοτήτων και τη διά βίου μάθηση”.

Άλλο ένα εμβληματικό έργο, έργο πνοής για τον τόπο και δέσμευση της Περιφερειακής Αρχής, μπαίνει σε τροχιά υλοποίησης.

Νεότερη Παλαιότερη